Ръководство за подготовка на изображенията

Ръководство за подготовка на изображенията

За клиенти, които нямат опит в редактирането на изображения, предлагаме автоматично подобряване на изображенията. Тази опция ни позволява да гарантираме, че всяко изображение се обработва оптимално, за да се постигне най-добрият възможен резултат.

За клиентите, които предпочитат сами да редактират изображенията си (напр. във Photoshop или Lightroom) или които вече имат известен опит в редактирането на изображения, предлагаме съвети и трикове, които ще ви помогнат да постигнете перфектния резултат.

В допълнение към следните съвети препоръчваме и нашия комплект с образци, който съдържа всички налични материали и покрития.

При подготовката на изображенията трябва да се вземат предвид следните точки:

  • Управление на цветовете
  • Цветово пространство
  • Яркост и контраст
  • Разделителна способност/размери
  • Острота
  • Профили ICC
  • Формат на файла

Управление на цветовете

За да се оценят правилно цветовете, е важно осветлението и мониторът да са правилно настроени. Научете всичко, което трябва да знаете за управлението на цветовете, тук.

Цветово пространство

Важно е в изображенията да бъдат вградени правилните цветови профили и да се предоставят в RGB. Предоставили сме списък на цветовите профили, които приемаме.

Оптимална яркост и контраст на изображенията

Преди да създадете изображение, проверете дали стойностите на контраста и яркостта са правилни. Имайте предвид, че изображенията на монитора са осветени отзад, а фотопродуктът не е, така че може да има малка разлика в яркостта. Ако мониторът не е калибриран правилно, изображението може да изглежда твърде ярко или твърде тъмно.

Препоръчваме ви да проверите стойностите на тоновете в изображението. Можете да използвате функцията за корекция на тоновете, за да определите дали яркостта е налице във всички области на изображението.

Ако липсват светлини или сенки, по-късно продуктът ще изглежда скучен и без контраст. Ето един пример за това къде липсват светлини или сенки. В тези случаи ви препоръчваме да преработите изображенията.

Изображение с липсващи светлини и изображение с липсващи светлини

Изображението като цяло е твърде тъмно и в него липсват светлини: Тоновите стойности са запазени само в средните и ниските тонове и изображението изглежда много тъмно и с липса на контраст.

Изображение, което е твърде тъмно

За постигане на най-добри резултати тоновите стойности трябва да са добре разпределени и да присъстват във всички области:

Изображение с добри тонални стойности

Разделителна способност/размери

Изображенията трябва да имат правилната производствена разделителна способност. Можете да намерите тази информация при всеки продукт в Професионалната област. Уверете се, че размерите и разделителната способност са правилни.

Съществуват две основни възможности. Можете или ръчно да промените размера на изображенията в програмите си, като в този случай ви препоръчваме да ги изострите отново, или да изпратите изображението в съществуващата му резолюция и ние ще се погрижим за този процес.

Преостряне на изображенията

Съществуват няколко инструмента и опции за изостряне на изображенията. Ако ще увеличавате мащаба на изображенията, препоръчваме ви да ги изострите. Въпреки това, моля, уверете се, че изображенията не са прекалено изострени, в противен случай има риск от поява на моаре в продукцията.

Lightroom: Можете да регулирате остротата на изображенията по време на процеса на разработване. При експортирането на снимки има опция, наречена Output Sharpness (Изходна рязкост). Тази опция трябва да бъде премахната отметката, ако остротата вече е била зададена.

Прекомерно изостряне (моаре)

Моарето може да бъде причинено от прекомерно изостряне на изображението или от наслагване на различни полутонови екрани. Моарето може да се появи, когато изображението се фотографира, сканира, ретушира или експонира/отпечатва.

Моарето може да се види като силен шум, когато изображението се гледа при голямо увеличение (поне 100 %). За фотопродукт върху истинска фотохартия използваме пикселен имиджсетър, който възпроизвежда отделните пиксели много рязко, така че всички детайли на изображението да са ясни и този ефект да бъде допълнително подсилен по време на производството.

Близък план на ефекта моаре

Избягване на моаре

За да намалите или елиминирате този ефект, препоръчваме да размажете изображението в засегнатите области.

Направете селективна селекция или маска върху засегнатите области. След това приложете филтъра Гаусово размазване във Photoshop, например. За съжаление не можем да ви дадем общи насоки за настройките, тъй като това зависи изцяло от вашето изображение, размера на изображението и силата на моарето. След размазването изображението трябва да има хомогенна повърхност при голямо увеличение (увеличавайте, докато видите отделните пиксели).

Размазване на ефекта моаре

ICC профили за Soft proof - Как ще изглежда моето изображение?

След като изображението бъде обработено, е възможно да се симулира крайният отпечатан резултат с помощта на мека проба. За тази цел предоставяме нашите ICC профили.

Файлов формат - кой е правилният?

Накрая ще трябва да запазите изображението, за да ни го изпратите. Ето резюме на файловите формати, които приемаме.

Автоматично подобряване на изображението - да или не?

Ако сте редактирали изображенията си сами, моля, деактивирайте автоматичното подобряване на изображенията по време на процеса на поръчка. Моля, уверете се също така, че подобряването на изображенията е автоматично деактивирано, когато качвате изображенията си. Ако подобряването на изображението е деактивирано, няма да направим никакви промени във вашето изображение.