Как да постигнете перфектно управление на цветовете

Как да постигнете перфектно управление на цветовете

Управление на цветовете

Управлението на цветовете е контролираното преобразуване на цветовете в различни устройства. Целта е да се поддържа добро и последователно съответствие на цветовете, независимо дали изображението се показва на компютърен монитор, фотопечат или платно.
Доброто управление на цветовете е от полза за цялото графично съдържание, а също така е много полезно при отпечатване на изображения, за да се гарантира, че това, което виждате на екрана, е същото, което получавате при отпечатване.
Макар че често не е възможно да се гарантира идентично възпроизвеждане на цветовете, тъй като то зависи от калибрирането на монитора на получателя и други фактори на околната среда, то дава на създателя контрол върху всички промени, които могат да настъпят при смяна на носителите.
За да се гарантира правилното управление и възпроизвеждане на цветовете, е изключително важно да се контролира средата и да се гарантира, че условията на осветлението и монитора са оптимални. Saal Digital предлага ICC профили, които могат да се използват за мека корекция.

Осветление

Уверете се, че в помещението има достатъчно светлина. Яркостта и цветовата температура трябва да се поддържат възможно най-постоянни и възпроизводими. В идеалния случай това трябва да е стая без отблясъци, с щори и да не се влияе от промени в дневната светлина, а мониторът трябва да е калибриран, за да показва правилните цветове и яркост.

Калибриране на монитора

Келвините често се използват при измерването на цветовата температура на източниците на светлина. D50 е съкращение за дневна светлина 5000 келвина. D65 е съкращение за 6500 келвина и е по-синя от D50.
Цветовата температура на монитора трябва да е 5000 келвин (D50), а температурата на светлината в стаята ви трябва да е същата (5000 келвин), докато гледате отпечатъка или крайния продукт. 5000 келвин (D50) е стандарт в печатарската индустрия. 6500 келвин понякога също се използва, но цветовата температура е някак по-студена (по-синя) и по този начин ще повлияе на крайния резултат.

Настройки на монитора

Правилната настройка на монитора е най-важната част от управлението на цветовете:

  • Яркостта на монитора трябва да е между 90 и120 cd/qm.
  • Цветовата температура трябва да бъде настроена на 5.000 келвина (D50).
  • Гамата намонитора трябва да бъде настроена на 2,2.

Калибриране на монитора с колориметър

Професионалното управление на цветовете на високо ниво не е възможно без подходящия хардуер. В зависимост от избора на доставчик и бюджета ви има много възможности. Някои доставчици предлагат колориметър с допълнителен софтуер, който ви позволява да създадете ICC профил на вашия монитор. Това може да бъде добра алтернатива на закупуването на нов и скъп монитор.

Предимства на управлението на цветовете

Предварителен преглед на печата се оптимизира с помощта на предварително зададения монитор и нашето управление на цветовете - това , което виждате, е това, което получавате. В идеалния случай тази комбинация работи толкова добре, че няма да забележите почти никаква разлика между изображението на монитора и действителния фотопродукт.

Какво може да направи Saal Digital за вас?

Многократното ежедневно калибриране гарантира, че профилираните машини работят в рамките на малък толеранс. Състоянието на фотохимичния процес се проверява ежедневно, за да се компенсират колебанията, преди да бъде засегнато качеството на снимката.

Различно цветопредаване за софтуера Adobe Photoshop / Lightroom / Saal Design

Възможно е представянето на дадено изображение в програмите Adobe Photoshop, Lightroom и нашия софтуер Saal Design да се разминава помежду си. В повечето случаи отпечатването на снимката е цветно с пробата в нашия софтуер Saal Design.
Причината за различното цветово представяне във всяка програма обикновено е неправилна настройка на управлението на цветовете на монитора.
За да коригирате това, отворете свойствата на управлението на цветовете на Windows в System Control (Управление на системата) > Color management (Управление на цветовете). След това изберете подходящия монитор и поставете отметка в квадратчето Use my own settings for this device (Използвай моите собствени настройки за това устройство ). Сега щракнете върху Add (Добавяне) и изберете профила sRGB IEC61966-2.1 от списъка и го задайте като нов стандартен профил или изберете най-актуалната калибрация на монитора.
След като рестартирате Lightroom, Adobe Photoshop и софтуера Saal Design, трите програми трябва да изглеждат по един и същи начин.